Från hockeyrinken till avbrytningsbåsen

03/04/2009 at 8:26 AM | Posted in Svenska | Leave a comment

Text: Ville Rämö
Foto: Annika Vaajala

patrick_hilman_netti

Turku-turneringen startade fredagen den 27 Mars för 25:e gången. Under åren har spelarna bytt sin karriär från spelare till tränare. En av dessa är Patrick Hillman, som deltog i Turku-turneringen för cirka 20 år sedan. Nu har han kommit med IK Sätras Team-97 till Åbo, som åldersklassens enda utländska lag.

”Vi nådde tredje plats i hela turneringen, och mötte ett tjeckiskt lag i sista matchen.” svarar Partick Hillman, när blir frågad om goda minnen från turneringen.

Från en bra till en bättre turnering

Enligt Hillman har turneringen bara blivit bättre under åren. Några nackdelar hittar han inte. ”Det räckte inte länge att resa mellan ishallarna då. Jag kommer ihåg en ishall i ett bombskydd. Under jorden.”

Hillman berättar också, att trots att ishallarna var bra redan på 80-talet, har de blivit mycket bättre sen dess. ”Den här hallen är en av de finaste jag har varit i.”, kommenterar Hillman Kuppis ishall.

Han konstaterar, att pojkarna som spelar i år i turneringen, får endast bra erfarenheter och minnen av turneringen. Matcherna har varit tuffa och mycket jämna.

Bättre utrustning gör inte en bra spelare

Hillman ser skillnader mellan den svenska och den finska spelstilen. Då han spelade, var de finska lagen mer fysiska och fick skjuta slagskott. I Finland förbjöds dessa i de yngsta juniorserierna senare, men de blev tillåtna i Sverige. ”Nu skulle våra spelare vilja skjuta slagskott och tackla. De kan ha svårigheter att hålla sig när de kommer ut på isen.”

Den individuella skickligheten har också ökat under åren. Bättre utrustning, som t.ex. kompositklubbor har gjort spelandet lite lättare.
”Förstås fanns det jätte duktiga skridskoåkare redan då, men man tog ofta bort dem med tacklingar. Nu får dessa spelare visa vad de kan. Det finns kanske mera tekniska spelare nu.”

”Att spela mot utländska lag utvecklar spelarna. Till exempel är spelet lite snabbare här i Finland, tycker vi.”

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: