Flera unga domare kastas i elden i Turkuturneringen

08/04/2009 at 8:01 PM | Posted in Svenska | Leave a comment

Text: Ville Rämö

Det är inte bara juniorspelarna som får god träning i Turkuturneringen. De färska juniordomarna kastas i elden och vägleds av kollegor och domarutbildare.

”Vi försöker alltid hitta en dag då alla unga domare kan döma matcher tillsammans. Domarutbildarna sitter då på läktaren och ser hur de unga domarna klarar sig, berättar Kimmo Ojala, som arbetar både som domare och domarutbildare

”Turkuturneringen passar bra för att träna unga domare, för att här spelar lagen inte om poäng i sin egen liga, eller om något mästerskap.” fortsätter Ojala

Man blir bättre endast genom erfarenhet

Ojala anser, att man kan inte bli en bra domare utan erfarenhet. Turneringen ger juniorerna en ganska bra bild av rutiner som hör till domarens vardag.

”Det är viktigt, att juniorerna förstår hur det känns att döma flera matcher per dag. Domarnas vardag kan vara ganska hektisk då och då. Här kan vi ha tre-fyra matcher i rad, så man måste ha ganska bra fysisk kondition också.”

Juniorerna får feedback av både sina utbildare och av sin kollega efter varje match. Åskådarna ger sin feedback på ett helt annat sätt. Feedbacken kommer garanterat från varje håll.

”Det är viktigt, att domaren också kan ta emot negativ feedback.”

Domarutbildarens arbete innebär också att svara på frågor om oklara situationer. Oftast kommer frågorna via e-post.

”Då och då skickar föräldrarna ganska aggressiva e-mail. Vi måste bara försöka svara på något sätt, och kanske försöka få dem att se på saken lite mer objektivt. Man måste komma ihåg, att åskådaren ser på matchen endast med sina egna ögon. Domaren ser inte situationerna på samma sätt.”

Roligt genast när man började

Ojala blev domarutbildare nästan av misstag. Han har varit ishockeydomare sen år 2000, och som utbildare ungefär ett år.

”Flera saker inverkade på beslutet att bli utbildare. Ingen ville riktigt börja med utbildningen, och någon måste börja lära upp nya juniorer.” skrattar Ojala, när han blir frågad om sin väg till domarutbildare.

”Jag har alltig tyckt om att leda och lära, så jag började riktigt gärna. Dessutom var en god kompis också med, så det var ganska lätt att komma in i jobbet.” fortsätter Ojala.

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: